Blíží se éra létajících automobilů?

Vložil: jezdite cz v 00:00:00 Kategorie: Technologie

Kvě21

 

Americká společnost Terrafugia sice není tím nejznámějším podnikem na světě, ale každý kdo se zajímá o vývoj létajících automobilů dozajista zná jejich prototyp Transition. Přestože jeho uvedení do výroby zatím stále provázejí obtíže, Terrafugia má již připravený další model, který posune schopnosti létajících automobilů o pořádný kus dál.

Nebudeme se tentokrát zaobírat reálností projektu nebo termínem zahájení výroby, a namísto toho se zaměříme pouze na to, co by TF-X měl podle Terrafugie umět. Základem jeho schopností jsou relativně krátká lomená křídla, na jejichž koncích jsou usazené stavitelné rotory poháněné elektromotorem. Díky nim dokáže vozítko vzlétnout vertikálně bez potřeby runwaye, přičemž ve vzduchu se jeho pohonu chopí vzadu umístěná vrtule zásobená třemi sty koňmi z klasického spalovacího motoru. Ten by měl také mimojiné během letu dobíjet baterie potřebné pro provoz stavitelných rotorů.



Terrafugia TF-X by rovněž měla disponovat pokročilými aviatickými systémy a ovládáním fly-by-wire, díky čemuž by měl být její let z velké části zautomatizován. Její dolet je pak stanoven na 800 kilometrů.

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy