Čeká nás budoucnost plná atomových aut?

Vložil: Clark Kent v 23:44:12 Kategorie: Technologie

Zář3

 

O atomových autech se snilo už v poválečné éře, během které, obzvláště v Americe, vznikla celá řada konceptů, které ve vizích svých autorů využívali k pohonu právě sílu atomu. Stačilo nám pouhých dvacet, třicet let a z těchto, tehdy naprosto vážně myšlených, aut si dnes děláme legraci. Co kdybychom v nich ale za dalších dvacet, třicet let doopravdy jezdili?

Řeč samozřejmě není o žádných uranem poháněných turbínových vozech, ale o elektromobilech, které si namísto palivových článků vezou vlastní elektrárnu. Celý princip spočívá ve využití existujícího thoriového laseru k zahřívání vody a následném vzniku páry, která by roztáčela elektrický generátor. Co se praktického hlediska týče, tak věztem že thoria je na světě zhruba třikrát více než uranu, je plně odstínitelné už pouhým hliníkem a jediný jeho gram je ekvivalentem k 28000 litrům benzínu.

 

Leckoho by také mohlo zajímat, že thoriová atomovka použitelná v běžném autě, by sice vážila dvě stě třicet kilogramů, ale také by se bez problémů vešla pod kapotu a její výkon by byl cca 250 000 kW :) Tohle všechno samozřejmě zní pouze jako útržek z béčkové sci-fi novely, ale Charles Stevens, hlavní propagátor této myšlenky, tvrdí, že první atomový automobil, by mohl být provozuschopný už za dva roky. 

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy