Lamborghini Cheetah – kdysi dávno v jedné předaleké galaxii

Vložil: Clark Kent v 22:55:39 Kategorie: Jiné

Dub28

 

V současnosti by se nejspíš nenašlo moc lidí, kteří by měli automobilku Lamborghini spojenou s výrobou hromotluckých SUV, ale přesto tomu tak kdysi dávno bylo. Nebo si to tak alespoň vedení automobilky představovalo. Pojďme se tedy společně na jeden takový Lamborghini offroad podívat.

Cheetah byl projekt ještě z dob před celkem známým (tedy alespoň na poměry Lambojeepů) SUV LM002. Vůz cílil na nasazení v armádě, čemuž kompletně podřídil celou svou koncepci. Šlo tedy o nízký leč přesto rozměrný vůz s otevřenou kabinou, který se dokázal vypořádat se čtveřicí pasažérů i s jejich celou výstrojí a výzbrojí a díky vysoké míře modifikovatelnosti, jej šlo celkem snadno upravit na nosič lehkých raket nebo třeba kulometného hnízda. Lamborghini v propagačních materiálech vychvalovalo jeho řízení, rychlost, schopnosti v terénu a vysokou odolnost, avšak následné testy americké armády ukázaly, že nadělat z Itala fašírku není žádný velký problém, a že ani s jeho dravostí to taková sláva nebude – koneckonců 180 koňských sil na dvě a půl tuny s pohonem všech čtyř kol, to rychlostním rekordem opravdu nezavání.

 


Ačkoliv byl tedy projekt Cheetah docela obstojný propadák, podařilo se automobilce spravit si renomé na již zmiňované LM-dvojce, a v současnosti si, stejně tak jako Bentley nebo Maseratti, dokonce brousí zuby na nové luxusní SUV.

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy