Skoncuje Detroit s alkoholem za volantem?

Vložil: Clark Kent v 21:01:11 Kategorie: Technologie

Zář30

 

Řízení pod vlivem alkoholu je jedním z nejčastějších viníků dopravních nehod, a i u nás jde bohužel o poměrně silně zakořeněný zlozvyk. Za oceánem, konkrétně v kolébce amerického automobilismu, v Detroitu, se tomu ale rozhodli učinit přítrž. 

Za projektem stojí dvě velké mezinárodní společnosti, a to Takata a TruTouch, kterým se podařilo získat grant v hodnotě dvě a čtvrt milionu dolarů od Automobilové asociace pro dopravní bezpečnost (ACTS). Prototyp jejich snažení má zatím sice velikost zhruba menšího chlebníku, a funguje na principu infračerveného snímače, ale svou funkci na alkohol citlivého startovacího tlačítka už plnit dokáže. Samozřejmě pouze pokud je okolní teplota pokojová, a nevadí vám několikavteřinová prodleva :)

 

Není ale všem dnům konec, a konstruktéři tak neustanou ve svém snažení, dokud velikost zařízení nestlačí na únosnou míru, pracovní teplotu nerozšíří o čtyřicet stupňů na obě strany a proces měření nezkrátí do řádu několika milisekund. Limitující je ovšem také finální cena zařízení, která by se měla v zájmu reálného rozšíření do běžných automobilů pohybovat kolem dvou set dolarů. 

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy