Koncept Flake – extrémně aktivní aerodynamika :)

Vložil: Clark Kent v 21:07:08 Kategorie: Technologie

Srp14

 

Je mi celkem jasné, že nadpis dnešního článku může být poněkud matoucí, ale po shlédnutí přiloženého videa sami uvidíte, o co vlastně jde. A věřte mi, máte se na co těšit. 

Termín „aktivní aerodynamika“ označuje technologii, která vozidlu za jízdy umožňuje měnit proudění vzduchu na základě změny tvaru klíčových součástí, jako jsou například přítlačná křídla – ostatně právě takového systému využívá Ferrari 458 Italia. Čas od času se však objeví o poznání kreativněji myslící jedinci, kteří se rozhodnou dohnat tuto technologii do extrému a vytvoří vůz, který umí víc, než jen o něco natočit spoiler. Vlaštovkou v tomto směru byl koncept BMW Gina, který využíval pohyblivé kostry potažené plátném, díky které se mohly křivky vozu plynule měnit. Dnes jde zase tomu o vůz, jenž má namísto karoserie soustavu 250 aktivních panelů, které mu umožňují naklánět se do zatáček, násobit schopnosti tlumičů, podle potřeby upravovat aerodynamiku, a dokonce mu dovolí přeměnit se ze silničního supersportu na opravdu brutální offroad. Zajímavé je také použité řešení kol, kde došlo k nahrazení klasických pneumatik, za dvanáct do kruhu uspořádaných pohyblivých „noh“, díky nimž má Flake stoprocentní přilnavost na jakémkoliv povrchu.

 

Kdekdo by si mohl myslet, že technologie použitá na Flakeu je pouze hudbou budoucnosti, kterou nebude možno zrealizovat dříve než za dvacet let. Opak je ale pravdou, jak řekl bývalý konstruktér Formule 1 pracující na tomto projektu. Flake samotný je samozřejmě pouze konceptem k jehož realizace dojde jen stěží, ale je nanejvýš pravděpodobné, že technologie jíž užívá, se dříve či později objeví i na skutečných automobilech, a to v horizontu kolem pěti let. 

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy