Pagani Zonda R oficiální představení ve Vídni

Vložil: David Svejda v 23:40:24 Kategorie: Recenze

Led15

 

Pagani Zonda RProjekt, který začal na podzim roku 2006 se nyní dočkal zdárného konce a byl představen v celé své finální kráse veřejnosti. A jak zajímavou částkou asi zaútočí na peněženky milionářů-závodníků?

Po dlouhých 24 měsících vývoje se ve spolupráci dvou nejmenovaných italo-amerických společností zrodil ultralehký supersport. Auto vážící téměř 1100 kilogramů, což je pro představu stejně jako váží česká Škoda Fabia, skývá pod jednolitou karbonovou skořápkou motor Mercedes-Benz AMG 6.0L V12, jež plní čtyři vzduchová palivová čerpadla. Ohromný výkon je přenášen přes šestistupňovou sekvenční převodovku na všechna kola. Oproti prvnímu modelu vzrostl rozvor kol o 47 mm, celková délka Zondy vzrostla o 394mm a nakonec přiblízení k trati také vzrostlo o 50mm.

Pagani Zonda RPagani Zonda R

Výkon 750 koní při 8000r/min a 710 Nm dělá při této hmotnosti závodní monopost ve stylu F1. Nesmíme se tedy divit nasazené ceně za celkovou zkušební produkci deseti kusů, která by se měla pohybovat nekde kolem 1,4 milionu euro. Také je důležité si uvědomit za co se platí... Pagani Zonda R totiž nemá ve světě supersportů žádnou konkurenci a směle převálcuje Ferrari FXX nebo třeba Bugatti Veyron. Ne přímo maximální rychlostí nebo zrychlením (400km/h a 3,2s 0-100km/h) ale spíše svými vlastnostmi, například v klidu ustojí zatáčku, ve které příčné přetížení dosahuje 1,5G.

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy