Tekutá elektřina, revoluce v alternativním pohonu?

Vložil: Clark Kent v 21:56:52 Kategorie: Technologie

Čer8

 

Všichni víme o tom, že elektromobily mají celou řadu nesporných výhod, ale samozřejmě také nevýhod, ke kterým patří hlavně dojezd, vysoká hmotnost akumulátorů a poměrně dlouhá nabíjecí doba. Jen za necelých osmnáct měsíců by však mohla být valná většina těchto problémů minulostí. 

Studenti z MIT přišli s převratným řešením pro akumulátory nové generace, které se od těch dnešních liší tím, že k uskladnění energie používají namísto standartních pevných článků jakousi polotekutou hmotu. Z toho vyplývajících výhod je opravdu mnoho – poloviční hmotnost, velikost i cena. Důležitý je i ten fakt, že „dobíjení“ akumulátorů probíhá jednoduchou výměnou vyčerpané tekutiny za čerstvou, a tím pádem je nabíjecí doba srovnatelná s načerpáním benzínu do klasického automobilu.

 

Pokud by nebylo oné drobné poznámky, že by tato technologie měla být v provozu už za rok a půl, asi by se na ni nahlíželo jen jako na další ze spousty slibovaných vynálezů zítřka, které nikdy nespatří světlo světa. Takhle to však vypadá, že by nás opravdu mohla čekat menší revoluce :)  

Zpět na seznam článků

Ico_linkTrvalý odkaz

Kategorie Odkazy